Sinasappel

De sinaasappel (in de wandeling appelsien genoemd in Zuid-Nederland [incl. Vlaanderen]) is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. De vrucht wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure sinaasappel (Citrus aurantium). In Nederland en Vlaanderen komen deze niet voor vanwege het te koude klimaat. De boom werd vroeger in een kas (oranjerie) gehouden, vandaar de naam oranjerie.

De sinaasappel wordt vanwege het klimaat in Nederland en Vlaanderen geïmporteerd, veelal uit Spanje. Als de sinaasappel nog niet rijp is, is hij groen. Na verloop van tijd wordt hij oranje of wordt kunstmatig oranje gekleurd. Bij bomen die in de tropen groeien echter, blijft de vrucht groen of groengeel, ook als ze rijp is. Dat komt omdat er voor de oranje kleur koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak.

Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees, de bloedsinaasappel.

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel en appel-china) en diende vroeger vooral voor versiering.

Sinaasappels worden gegeten of geperst tot sinaasappelsap (soms ook wel jus d’orange of appelsiensap genoemd). De vrucht is ook een grondstof voor limonade (ranja). De schil wordt gebruikt als smaakmaker in gebak en witbier.

Sinaasappels voor consumptie komen gewoonlijk uit Europa; sinaasappelsap van vruchten uit Brazili├ź.