Amaretto / Amandelijs

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). Amandelen worden in augustus geoogst. De buitenkant van de ‘pit’ van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren.

Ruim 80 procent van de amandelen komt uit Californië. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen; met name de Jordan- en Valencia-amandelen komen daarvandaan. Amandelen worden verwerkt in voedingsmiddelen en cosmetica.

Amandelen bevatten ongeveer 70% enkelvoudig onverzadigd en 30% verzadigd vetzuur en veel vitamine E. Amandelen bevatten daarnaast sporen van blauwzuur (waterstofcyanide). Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn. Verschijnselen die kunnen optreden na het eten van 40 tot 70 bittere amandelen zijn: opwinding, hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekkingen, ademhalingsstoornissen en plotselinge dood.